Eboocz made easy

EbooczIk hou van schrijven en ik hou van technologie. Die twee liefdes komen samen in het ebook en dan met name in de  open ePUB standaard. Ik geloof in open standaarden en en ik geloof dat je soms iets moet maken waarvan je zelf vindt dat het er zou moeten zijn. Ook al verklaren anderen je voor gek.

Het resultaat is Eboocz. Een programma voor de Mac gericht op self-publishers. Het haakt aan bij mijn voorliefde voor distraction-free schrijven. Dat zijn tekstverwerkers die herinneren aan WordPerfect 5.0. Zwart scherm, veel tekst, weinig tot geen knopjes die afleiden en een paar commando’s waarmee je toch alles kunt doen wat nodig is. En als je klaar bent met schrijven, druk op de knop en je hebt een volwaardig ebook. Dat is Eboocz made easy. Voor liefhebbers.

Maar op de achtergrond speelt meer. De ePUB standaard wordt nu nog niet veel gebruikt. Amazon heeft een eigen afgeleide standaard en het ebook zit rond 7% van de boekenmarkt in Nederland. En toch, de ePUB standaard zal de komende jaren transformeren in iets moois. De IDPF organisatie, die achter de ePUB standaard zit, is dit jaar opgegaan in de W3C, en inmiddels wordt gewerkt aan een opvolger van ePUB, Web Publications, afgekort WP. De cirkel is rond. Dat is spannend!

Web pagina’s en ebooks zijn straks exact dezelfde technologie. Een web publicatie is een web pagina die je opslaat voor offline gebruik in één keurig verpakt bestand. Eboocz is voor mij een eerste stap in de wereld van ebooks, maar op termijn kunnen web dpublicaties een serieus alternatief worden voor PDF. Wat gaat dat betekenen? Ik word er helemaal opgewonden van als ik daarover nadenk. Wilt u hier meer over weten?

Neem dan contact op voor een gesprek via christian@zierleyn.nl of bel via 06-39783526